trainings- methode`s

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

gast (Gast)

ik heb een vraagje waar ik al een hele tijd mee worstel, het is met veel ins en outs te zeggen maar ook kort. ik kies voor de laatste. het oude straf belonings systeem met slipketting is gebaseerd op onderzoek n de jaren 70. toen werd in een dierentuin een samengestelde roedel wolven geobserveerd en op basis van hun gedragingen werd het straf belong systeem uitgevonden.  nog een aantal jaren verder werd de fout opgemerkt dat men een samengestelde roedel had geobserveerd en geen natuurlijke roedel als in de natuur met enkel familieleden die de roedel vormen. na een natuurlijke roedel te hebben geobserveerd kwam men op het uitsluitsel dat dit een betere manier was om roedelgedrag te interpreteren en werd de hele manier van hondentraining omgegooid. nu heb ik 5 honden 3 ervan honden van de dodelijst, en twee honden die ik van pup af aan heb. is dit nu meer een natuurlijke roedel of een samengestelde en welke invloed heeft dit volgens jullie op welke traings methode je het beste kan gebruiken. wat het effect was dat men zich realiseerde dat het geen natuurlijke roedel was is duidelijk maar als ik een samengestelde roedel heb welk gevolg gaat dat dan hebben moet ik dan meer naar de observaties kijken van de samengestelde roedel?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Die studie ging idd ook nog eens over wolven, en niet eens over honden. Een hond leeft ook vaak niet in een roedel maar als solitair.

 

Ik denk dat je inderdaad goed naar elk van je honden en hun interactie moet kijken.

Het belangrijkst is dat jij, als leider van de samengestelde roedel, elk van hen een gevoel moet geven dat ze veilig zijn, en begrepen worden.

 

Daarvoor moet je veel weten over hoe honden communiceren, (dus het bestuderen van hondentaal is een must om te kunnen begrijpen wat er speelt), wat eventuele triggers zijn voor onenigheid, dingen voorkomen ipv achteraf te moeten gaan ingrijpen en corrigeren e.d.

 

Wat bedoel je precies met een trainingsmethode, iets van gehoorzaamheidslessen (hier moet een vraagteken achter maar werkt niet)

 

 

 

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

De positieve methode vind ik het beste, dus zonder slipkettingen en dat soort dingen. Ik vind wel dat het niet verkeerd is om bijvoorbeeld met 'nee' te corrigeren, sommige positieve trainers vinden dat al helemaal verkeerd en daar ben ik het niet mee eens. Corrigeren mag best wel vind ik, zolang het niet fysiek of onnodig is. Maar ik vind dat een trainings methode altijd op beloningen gericht moet zijn.

gast (Gast)

@dobry, bedankt voor je reacktie ik bedoel dus de methode om honden af, zit, sta enz te leren.

@melissa, ook bedankt voor je reactie, maar bij het straf belonigsysteem is het juist belangrijk om een hond op het juiste moment te belonen, alleen negeer je niet dat een hond een andere hond wil aanvallen. hij leert dus juist het gedrag te herhalen waar hij voor beloond wordt, en wordt gecorrigeerd voor gedrag wat negatief is. een normaal gemiddeld hondje met hoge wil to please en zonder probleemgedrag zal wel goed te trainen zijn met enkel beloning en het negeren van verkeerd gedrag maar een probleemhond met tig problemen leerd door negeren toch enkel maar dat ie gewoon door kan gaan? 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Negeren is negatieve straf. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

altijd positief iets aanleren, zorg dat de hond zich veilig voelt, dan krijg je de beste resultaten. Ook het juiste moment is van belang, als een hond net druk aan het snuffelen of spelen is en jij gaat HIER roepen is dat niet zo handig omdat hij dan hoogst waarschijnlijk niet komt.

 

Wat goed trouwens dat je zoveel honden hebt kunnen opvangen, gaat het goed tussen de honden?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Over negeren,

je moet wel het gedrag dat je niet wil negeren, maar de hond uiteraard wel begeleiden, dus niet de hele hond negeren maar proberen op een goede manier het gedrag om te buigen (voorkomen is natuurlijk nog beter dus altijd goed naar de oorzaak kijken van het gedrag)

gast (Gast)

@dobry in huis en in eigen tuin gaat het super, enkel op neutraal terrein gaan de mechelse herder (probleem hond) en mijn amerikaanse bulldog (heb ik vanaf pup) behoorlijk op de vuist en dan valt de mechelaar de ab dus aan niet andersom. maar mijn ab geeft me de tijd dan in te grijpen daar heb ik zo een 10 sec voor doe ik dat niet dan lost hij het zelf op, maar zo ver laat ik natuurlijk nooit komen. thuis slapen ze tegen elkaar op de bank. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Zou je de mechelaar niet apart uitlaten dan?

 

Heeft hij meer problemen, hoe lang heb je hem al?

 

gast (Gast)

met een van mijn honden heb ik best flink problemen met het negeren, mijn kruising duitse herder/lab (probleemhond) valt uit tegen iedere hond, heb er een gd bijgehaald en van alles uitgeprobeerd omdat zn reden van aanvallen angst is en hem niet wou corrigeren voor angst omdat ik bang was hem nog banger te maken. afijn na heel veel gedoe met de gedragsdeskundige die inmiddels al zo iets had hij springt boven je hoofd uit en je bent 1m96 da`s best pittig en ze had zo iets van dit blijft ie doen. toen had ik zo iets van mag ik het een keer laten zien met een slipketting want daar reageerd hij wel op, puur om het te laten zien en wat zei daar uit af kon leiden. dus andere hond er weer bij een flinke correctie en hij was in een keer rustig ook direct los gelaten en hij negeerde toen de andere hond wel maar viel niet meer aan, toen had de gd zo iets van oke en morgen of over een week wat zal hij dan doen, na twee week de andere hond weer geconfronteerd met die van mij en die van mij nog steeds geen agressie, bij andere honden nog wel. dus dit zijn allemaal van die dingetjes waardoor ik zo iets heb ipv een soort training na te streven is het niet beter om bij elke hond en situatie verschillende dingen te pakken uit het hele skala aan trainings mogelijkheden?

gast (Gast)

ik laat trouwens iedere hond apart uit dit voor de individuele aandacht en training.

gast (Gast)

trouwens verder geen problemen met de mechel doe ik gg en aporteren mee heb hem nu 3 jaar en de ab is nu 5 en half en heb ik vanaf 8 week

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik heb hier ook een uitvalster ook een herplaatser,

 

blijf in elk geval op afstand van andere honden, maak flinke bogen (kalmeren signaal) of loop desnoods terug.

Het beste is om korte saaie rondjes te maken voorlopig en zorgen voor successen zodat hij leert dat wandelen ook leuk en ontspannend kan zijn.

 

Ik gebruik zelf een mengeling van de methode die Turid  Rugaas beschijft in haar boekje help mijn hond trekt, een methode om rust in de wandeling te krijgen. En BAT (behaviour adjustment training naar het idee van Grisha Stewart. LAT dingen benoemen en belonen doe ik ook. Google maar eens.

 

Een tuigje werkt hier het best en wordt ook aangeraden.

Een goede lijnvoering is ook belangrijk, lange lijn waar het kan, zodat ze lekker kan snuffelen waar ze wil, maar kort naast me als er verkeer is, of mensen die voorbijkomen oid, of honden die te dichtbij komen, ik loop tussen haar en de afleiding riem in twee handen zodat ze niet voor me langs kan schieten.

 

Hersenwerkjes waarbij je makkelijk begint is ook een idee om je hond wat meer zelfvertrouwen te geven, wel makkelijk beginnen en goed begeleiden, zorgen voor succes.

 

Wat ook nog een belangrijk punt is, is dat de stress die dat uitvallen veroorzaakt veel mineralen en vitaminen kost, wat ook weer voor meer stress zorgt voor het lichaam. Dus naast een goede begeleiding is goed voer erg belangrijk en evt. supplementen.

 

Zorg ook voor genoeg rust om alle indrukken te verwerken waar de hond niet gestoord wodt door de anderen en voor veel kauwmateriaal dat zorgt voor ontspanning.

gast (Gast)

@Dobry dat ga ik zeker allemaal lezen. Vriendelijk dank voor je tijd

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

geen dank

 

misschien is het ook een idee om een gt mee te laten kijken bij jullie, maar dan een die een diploma heeft en op de hoogte is van de laatste onwikkelingen en dus positief traint.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat als je ineens een groot aantal dieren bij elkaar zet die elkaar niet kennen en eigenlijk in een ruimte leven waar niet aan hun behoefte voldaan wordt, je eenzelfde situatie zal krijgen als bij die wolven.

Maar welk persoon die niet met de honden wandelt, ze niet uitdaagt en te klein woont neemt nu in een keer bijv. 3 honden?

Als je begint met 1 hond en je daarmee een band opbouwt, en er komt een hond bij, dan komt die in een stabiele situatie terecht. Natuurlijk, er kan wel iets van dynamiek ontstaan tussen de honden, maar in de basis is de situatie stabiel. Komt er als de situatie gesetteld is later een 3e hond bij, dan komt die ook in een stabiele situatie terecht.

Ik denk dat het lastiger is als je tegelijkertijd 3 honden adopteert ofzo, omdat je dan bij alle 3 vanaf het nulpunt moet beginnen. En dat je dan soms misschien genoodzaakt bent om ietwat duidelijker je punt te maken bij hond-hond conflicten.


Maar het zal allemaal afhangen van hoe een roedel ontstaat, en welke persoonlijkheden er zijn, hoe veel beweging er verkregen wordt en hoeveel andere uitdaging.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je kan een hond niet met een wolf vergelijken. Een wolf is een roedeldier, een hond met sociaal levend dier. Die is in staat een band te krijgen met een ander soort dan zich zelf.

 

Daarom kunnen ze heel goed met ons als mens en andere huisdieren samen leven. Daarom kunnen ze ook met honden, die geen familie zijn heel goed samen leven. 

 

Waarom zou je ze als groep moeten bekijken?

Ik zou ze als individuen bekijken, die samen leven. Elke hond heeft zijn eigen karakter en eigen behoefte. Daar zal je op in moeten spelen.

 

Voor elke hond geld, dat positief opvoeden, laten zien wat je wenselijk vind en veel belonen heel erg goed werkt en prettig voor de hond is.

Is bovendien voor de eigenaar prettig om uit te voeren.

Ik neem aan, dat je liever complimentjes uitdeelt, dan straf geeft

honden page profiel bassiebassie

" ik heb een vraagje waar ik al een hele tijd mee worstel, het is met veel ins en outs te zeggen maar ook kort. ik kies voor de laatste. het oude straf belonings systeem met slipketting is gebaseerd op onderzoek n de jaren 70. toen werd in een dierentuin een samengestelde roedel wolven geobserveerd en op basis van hun gedragingen werd het straf belong systeem uitgevonden.  nog een aantal jaren verder werd de fout opgemerkt dat men een samengestelde roedel had geobserveerd en geen natuurlijke roedel als in de natuur met enkel familieleden die de roedel vormen. na een natuurlijke roedel te hebben geobserveerd kwam men op het uitsluitsel dat dit een betere manier was om roedelgedrag te interpreteren en werd de hele manier van hondentraining omgegooid. nu heb ik 5 honden 3 ervan honden van de dodelijst, en twee honden die ik van pup af aan heb. is dit nu meer een natuurlijke roedel of een samengestelde en welke invloed heeft dit volgens jullie op welke traings methode je het beste kan gebruiken. wat het effect was dat men zich realiseerde dat het geen natuurlijke roedel was is duidelijk maar als ik een samengestelde roedel heb welk gevolg gaat dat dan hebben moet ik dan meer naar de observaties kijken van de samengestelde roedel? "

 


Ik ben bang dat het veel te kort door de bocht is om te zeggen dat het alleen deze 2 onderzoeken zijn. Voor het gemak vergeet je dan die paar honderdduizend andere onderzoeken die in de tussentijd ook gedaan zijn. De laatste 15 jaar worden er ook steeds meer onderzoeken gedaan bij de "gewone" huishonden.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Agressie in een roedel en de hirarchie in een roedel is voornamelijk voor de schaarse hulpbronnen. Hoe schaarser de hulpbronnen hoe duidelijker de hirarchie en hoe meer agressie. Uit onderzoek bleek dat als de hulprbonnen niet schaars waren ( in de zomer bv) er haast geen agressie was en dat de hierarchie helemaal niet duidelijk zichtbaar was. 

 

Ook speelt de ruimte een enorme rol + stress. In een dierentuin zitten de wolven op beperkte ruimte en is er geen rekening gehouden met karakters bij elkaar. Dus je krijgt een hoopje stress bij elkaar. Zet je willekeurig een hoopje mensen bij elkaar in een kleine ruimte onder stresserende omstandigheden krijg je ook boel... Zet je een familie in die omstandigheden zal je minder agressie uitlokken bij die mensen.

 

nu onze huishonden hebben voldoende voedsel dus schaarse hulpbronnen spelen normaal geen parte.

 

ik hoop dat je begrijpt naar waar ik naar toe wil... Je kan gedomesticeerde honden niet vergelijken met zowel wolven in het wild ( deze zijn onderheven aan overleven en daar hangt de agressie / hirarchie af van schaarse hulpbronnen). 

 

Ook kan je een hond niet vergelijken met wolven in de dierentuin. Wolven in een dierentuin hebben beperkte ruimte en zijn onderheven aan stress. 

 

Als je een groepje mensen dropt in de wildernis zullen die ook helemaal anders zijn dan in onze maatschappij waar alles goed geregeld is. 

 

Iedere strategie die een dier/mens heeft in het wild is gebaseerd op een kosten baten analyse. De strategie met de meeste baten ( voordelen) zullen ze aannemen. Agressie in een roedel kost bijvoorbeeld veel kostbare energie maar soms nodig om te overleven ( =baten). Wolven leven in een roedel omdat deze baten hoger zijn dan de kosten. Ze hebben elkaar nodig om te jagen bv. je kan het dus niet vergelijken met onze huishond...

 

Beide vergelijkingen gaan dus niet op. Ik behandel mijn honden dus niet volgens roedelmethodes. Wij regelen al zo veel voor onze honden: moeten mooi naast ons lopen, moeten eten wanneer wij het willen, mogen wandelen, spelen,... Wanneer wij het willen..... 

 

Nu vertel je dat je met straffen werkt... Een hond moet dingen leren, hij wordt niet geboren met commandos, met behulp van straffen ga je het leerproces slecht beinvloeden. Een kind voedt je ook niet op met de harde hand. Kinderen die opgevoed worden met de harde hand worden vaak zelfs probleem kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat dat bij honden ook zo is...   Meer agressie (niet perse naar de geleider toe), en minder gehoorzaming.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" @dobry, bedankt voor je reacktie ik bedoel dus de methode om honden af, zit, sta enz te leren.
@melissa, ook bedankt voor je reactie, maar bij het straf belonigsysteem is het juist belangrijk om een hond op het juiste moment te belonen, alleen negeer je niet dat een hond een andere hond wil aanvallen. hij leert dus juist het gedrag te herhalen waar hij voor beloond wordt, en wordt gecorrigeerd voor gedrag wat negatief is. een normaal gemiddeld hondje met hoge wil to please en zonder probleemgedrag zal wel goed te trainen zijn met enkel beloning en het negeren van verkeerd gedrag maar een probleemhond met tig problemen leerd door negeren toch enkel maar dat ie gewoon door kan gaan?  "

 Ik kan je adviseren om je beter te verdiepen in de beloningsgerichte opvoedingsmethodes. Zo werkt het helemaal niet... Negeren helpt enkel als de hond UW aandacht wil. Maar voor ander probleemgedrag zal negeren nooit werken

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Oja aanvulling er zijn wolvensoorten die NIET in een roedel leven. Omdat de baten groter zijn dan de kosten in dat gebied om solitair te leven. Dan stel ik mij de vraag in hoeverre we de dominantietheorie moeten geloven ... 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" met een van mijn honden heb ik best flink problemen met het negeren, mijn kruising duitse herder/lab (probleemhond) valt uit tegen iedere hond, heb er een gd bijgehaald en van alles uitgeprobeerd omdat zn reden van aanvallen angst is en hem niet wou corrigeren voor angst omdat ik bang was hem nog banger te maken. afijn na heel veel gedoe met de gedragsdeskundige die inmiddels al zo iets had hij springt boven je hoofd uit en je bent 1m96 da`s best pittig en ze had zo iets van dit blijft ie doen. toen had ik zo iets van mag ik het een keer laten zien met een slipketting want daar reageerd hij wel op, puur om het te laten zien en wat zei daar uit af kon leiden. dus andere hond er weer bij een flinke correctie en hij was in een keer rustig ook direct los gelaten en hij negeerde toen de andere hond wel maar viel niet meer aan, toen had de gd zo iets van oke en morgen of over een week wat zal hij dan doen, na twee week de andere hond weer geconfronteerd met die van mij en die van mij nog steeds geen agressie, bij andere honden nog wel. dus dit zijn allemaal van die dingetjes waardoor ik zo iets heb ipv een soort training na te streven is het niet beter om bij elke hond en situatie verschillende dingen te pakken uit het hele skala aan trainings mogelijkheden? "

 Wat wil je door te negeren, je hond leert er niets van.

Je kan je hond negeren als hij jou aandacht wilt, maar wij mensen kunnen niet goed negeren. Bovendien, een hond heeft ook recht op aandacht.

Gewoon je hond vertellen wat je wel wilt.

 

Dat gebeurd te vaak, er wordt een gt ingeschakeld en men gaat maar van alles proberen. Daar heb je dus helemaal niets aan.

Je kan beter een goed gediplomeerde gt inschakelen en echt met je probleem op een juiste manier aan de slag gaan.

De vraag waarom een hond iets doet, best belangrijk. Is het uit onzekerheid, heeft de hond pijn, ben jij als baas wel duidelijk.

Vervolgens niet proberen, maar aan de slag gaan met de tips van de goede gt.

 

Grote kans dat je hond uitvalt, gewoon omdat hij de andere hond uit de buurt wilt. Dat kan door onzekerheid komen dat hij dat wilt.

 

De slip ketting doet pijn. Als je dat ontkent zou ik zeggen, probeer hem eens bij je zelf uit. Goed flink trekken eraan.

 

Waarom stopt je hond met uithalen denk je zelf? 

Juist, hij wilt die pijn niet voelen. Dus hin stopt met uithalen. Is hierbij verder iets verandert aan de emotie van je hond?

Nee, dus het uithalen heeft hij niet afgeleerd, dat onderdrukt hij bij zich zelf  uit angst voor de pijn.

Honden leren oa door associeren, bij het zien van de andere hond krijgt hij pijn en dus zal de andere hond er zeker niet leuker door worden.

Conclusie, deze gt heeft het niet helemaal begrepen.

Mooi voorbeeld van hoe het niet moet! 

 

Je kan het uitvallen heel makkelijk voorkomen. Zonder geweld.

Zou maar een goed opgeleidde gt langs vragen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Agressie in een roedel en de hirarchie in een roedel is voornamelijk voor de schaarse hulpbronnen. Hoe schaarser de hulpbronnen hoe duidelijker de hirarchie en hoe meer agressie. Uit onderzoek bleek dat als de hulprbonnen niet schaars waren ( in de zomer bv) er haast geen agressie was en dat de hierarchie helemaal niet duidelijk zichtbaar was. 
 
Ook speelt de ruimte een enorme rol + stress. In een dierentuin zitten de wolven op beperkte ruimte en is er geen rekening gehouden met karakters bij elkaar. Dus je krijgt een hoopje stress bij elkaar. Zet je willekeurig een hoopje mensen bij elkaar in een kleine ruimte onder stresserende omstandigheden krijg je ook boel... Zet je een familie in die omstandigheden zal je minder agressie uitlokken bij die mensen.
 
nu onze huishonden hebben voldoende voedsel dus schaarse hulpbronnen spelen normaal geen parte.
 
ik hoop dat je begrijpt naar waar ik naar toe wil... Je kan gedomesticeerde honden niet vergelijken met zowel wolven in het wild ( deze zijn onderheven aan overleven en daar hangt de agressie / hirarchie af van schaarse hulpbronnen). 
 
Ook kan je een hond niet vergelijken met wolven in de dierentuin. Wolven in een dierentuin hebben beperkte ruimte en zijn onderheven aan stress. 
 
Als je een groepje mensen dropt in de wildernis zullen die ook helemaal anders zijn dan in onze maatschappij waar alles goed geregeld is. 
 
Iedere strategie die een dier/mens heeft in het wild is gebaseerd op een kosten baten analyse. De strategie met de meeste baten ( voordelen) zullen ze aannemen. Agressie in een roedel kost bijvoorbeeld veel kostbare energie maar soms nodig om te overleven ( =baten). Wolven leven in een roedel omdat deze baten hoger zijn dan de kosten. Ze hebben elkaar nodig om te jagen bv. je kan het dus niet vergelijken met onze huishond...
 
Beide vergelijkingen gaan dus niet op. Ik behandel mijn honden dus niet volgens roedelmethodes. Wij regelen al zo veel voor onze honden: moeten mooi naast ons lopen, moeten eten wanneer wij het willen, mogen wandelen, spelen,... Wanneer wij het willen..... 
 
Nu vertel je dat je met straffen werkt... Een hond moet dingen leren, hij wordt niet geboren met commandos, met behulp van straffen ga je het leerproces slecht beinvloeden. Een kind voedt je ook niet op met de harde hand. Kinderen die opgevoed worden met de harde hand worden vaak zelfs probleem kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat dat bij honden ook zo is...   Meer agressie (niet perse naar de geleider toe), en minder gehoorzaming. "

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" @dobry, bedankt voor je reacktie ik bedoel dus de methode om honden af, zit, sta enz te leren.
@melissa, ook bedankt voor je reactie, maar bij het straf belonigsysteem is het juist belangrijk om een hond op het juiste moment te belonen, alleen negeer je niet dat een hond een andere hond wil aanvallen. hij leert dus juist het gedrag te herhalen waar hij voor beloond wordt, en wordt gecorrigeerd voor gedrag wat negatief is. een normaal gemiddeld hondje met hoge wil to please en zonder probleemgedrag zal wel goed te trainen zijn met enkel beloning en het negeren van verkeerd gedrag maar een probleemhond met tig problemen leerd door negeren toch enkel maar dat ie gewoon door kan gaan?  "

 Verkeerd gedrag hoef je niet te corrigeren, je kan je hond vragen wat je wel wilt.

 

Hond springt op, dit hoef je niet te corrigeren, vraag je hond te gaan zitten ipv opspringen

Volgende forumvraag: Van schrik zichzelf laten vallen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^